23 Ağustos 2012 Perşembe

Ubuntu 11.10 - 12.04 Sürümlerinin Kurulumu


Kuruluma Başlıyoruz 

İndirdiğimiz ISO kalıbının MD5 değerlerini kontrol ettikten sonra USB belleğe veya düşük hızlarda CD/DVD' ye yazdırdıysak hazırız demektir.
Bilgisayarı USB veya CD/DVD'den başlatarak masaüstüne ulaşıyoruz. Masaüstünde yer alan "Ubuntu 11.10 Kur" (veya Ubuntu 12.04 Kur) simgesine çift tıklayıp çalıştırıyoruz ve kuruluma başlıyoruz. Karşımıza çıkan ekranda dili seçip "Devam et" diyoruz. 
 

Hazırlık Aşaması

Yeterli disk alanının ve İnternet bağlantısının kontrol edildiği ekrana geliyoruz. Burada güncelleştirmeleri kurulum sırasında indirmeye ve üçüncü parti yazılımları yüklemeye dair onayımız isteniyor. 
 

Kurulum Türü

Ubuntu' yu;
  • Diğer işletim sistemlerinin yanına,
  • Diskin tamamına
  • Kendi oluşturacağımız bölüme
yükleme tercihini yapacağımız ekran karşımıza çıkıyor. 
 

Bu anlatımda üçüncü ve son seçenek olan "Başka bir şey" seçeneği tercih edilmiştir. 
 
"Devam et" düğmesine tıklayıp bir sonraki ekranda karşımıza gelen diskler ve bölümlerinin seçilerek işlem yapılabildiği adıma geçiyoruz. Mevcut bölüm varsa silip yeniden oluşturabilirsiniz. 
 
Ya da mevcut bir bölümün bir kısmını hazırlayıp kullanabilirsiniz. Mevcut bir disk bölümünü seçerek ekle düğmesini tıklayınız ve bölüm boyutunu ayarlayınız. 
 
Bölüm türü, nasıl kullanılacağı ve bağlama noktası seçeneklerine dikkat ediniz. 
 

Bir disk üzerinde en fazla 4 adet birincil disk bölümü oluşturulabileceğini unutmayınız. Sisteminizde takas alanı yoksa yeteri kadar takas alanı oluşturmanız önerilir.
"Önyükleyici kurulacak aygıt:" seçeneğinden hangi disk bölümüne veya diske grub (önyükleyici) kurulacağını seçiyoruz. Kurulum için her şey hazır, hazırladığımız disk bölümüne tıklıyoruz ve "Şimdi Yükle" düğmesine tıklayıp devam ediyoruz. 
 

Kurulum

Kuruluma geçtik, yukarıda yaptığımız disk bölümleme, yeniden oluşturma gibi işlemler diske yazılıyor. 
 
Kurulum esnasında yapacağımız işlemlerden ilki, bulunduğumuz zaman dilimini ayarlamaktır. Harita üzerinde tıklayıp seçebilir veya alttaki kutucuğa yazabilirsiniz. 
 
Kurulum devam ederken karşımıza gelen ikinci ekran, klavye seçimi ile ilgili. Tercihinizden sonra klavye testi de yapabilirsiniz. 
 
Bir sonraki ekranda kullanıcı adı, parola gibi seçenekleri ayarlayacağız. Diğer seçeneklerin varsayılan değerlerde kalması önerilir. 
 
Kurulum devam ederken gelen ekranlardan bir tanesi, aynı zamanda Ubuntu sürümlerinde ilk defa yer alan, webcam üzerinden kullanıcı resmi alma özelliği. İsterseniz sağ taraftan herhangi bir simge de seçebilirsiniz. 
 
Sonraki aşamada sisteminizde kurulu ve Ubuntu ile uyumlu işletim sistemi varsa, o sistemden kişisel ayarlarınızı yeni kuruluma aktarabilirsiniz. 
 
Kurulum süresince size Ubuntu hakkında bilgi veren bir slayt gösterisi eşlik edecek. 
 
 
 
Ve kurulum tamamlandı. Sisteminizi yeniden başlatıp yeni Ubuntu sürümünü kullanmaya başlayabilirsiniz. Uyarıyı dikkate alarak "Şimdi Yeniden Başlat" düğmesine tıklayınız. 

Kurulum sonrası... 





















0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa